Friday, 22 May 2009

Tahukah Anda?

mari mengenal lot!
"ey lot, kurapkah anda?"
jawapannya tidak! rujuk sini dan sini 

So today i came back from work, stressed out. So i went in the shower and scratched my wounds and made new wounds. When i wiped my face i wiped my eyelids many-many times. It itches like hell. And it has for a few years now. All this stress is getting to me. Today i asked my mum for money again. Everyday its the same story, the same cycle.
"ma tolong tinggal duit utk lot makan, ngn duit skit utk lot nak beli bla3"

I dunno why, but i have grown this habit of being of being embarrassed, if not ashamed, when asking for money. At school
"ni ha ayah bagi 50" >> "tak takpela, 30 dahla, bukan lot makan kantin pun"
its weird, but i guess i was accidentally brought up this way? mungkin. maybe. proooobably.

Today i read a post about me. which was weird. Damn. Its like reading this blog, which was from yesterday*. But oh well. (yesterday = fakta sudah kuno dan tiada kena mengena dengan keadaan kini, dan biasanya disebabkan, something2 lol mls nk tuleh)

So lately someone told me something that changed me. That restructured my thoughts and way of thinking. That amplifies my problems and makes everyone elses look smaller*; less important; less relevant, unnecessary. (the word smaller ni inappropriate la ekceli)

So what if you have an exam and you havent studied. So what if you dont and havent found a girlfriend. So what if you dont know where to go to further our studies. So what if you didnt pass your JPJ test. So what? - i dont know. Its not that i dont care. I do. But i feel other things are more important. But it doesnt mean others' people's problems arent important.

Definitions of family on the Web:

  • a social unit living together; "he moved his family to Virginia"
SO lets say, my "social unit" is separated, ie: not living together. We become "individual units" living "separately", instead of the proposed "social unit" living "together". Is that technically a family by definition? Well, No

So tell me to appreciate something i dont have. Tell me to appreciate the BMW 5 series i drive while you are at it. Tell me to appreciate the Topman shirts i wear, the Byford socks, the LCD TV, the "family" i come home to.

Tell me, how to appreciate, something, that is not there. Thus, you can teach a blind man to see, thus, you can make a deaf man hear, and a dumb man talk. ignorance.

Monday, 18 May 2009

Anggur

Adakah seseorang itu mampu bernyahtinja sambil memakai seluar?
Can a person defaeciate while still wearing trousers?

apakah jawapan anda?
what is your answer?

if no... then 
lihat Datuk Robert Lau Hoi Chew (TOILET KING MALAYSIA) selamba aja bernyahtinja sambil memakai seluar Valentinonya. lihat juga tangannya membentuk " L " melambangkan LOSER, kerana orang lain tidak dapat berbuat sedemikian.

baiklah.

pagi tadi saya bangun lambat. dengan berpakaian hanya sweater dan seluar pendek carrefour, saya bangun.

ibu saya memarah dengan lembut sekali 
" lot kena la bangun pagi angkat telefon, ni mami balik nk fax ni"
aku pun rasa bersalah, lantas sambung tidur agar menanam perasaan tersebut.

Kemudian aku bangun kembali. ada orang hon-hon die pagarku, ku teringat pada zaman cikgu vimal mengambilku ke IM CEKAP untuk belajar memandu.

ku nantikan surat JPA, maka aku berlari tanpa mengemaskan zip sweaterku. silau mengaburi pandangan ku angkara VC yang aku alami.

posmen itu pun berkata "tandatangan dan IC dik"

aku berasa seronok, dan bertanya "tandatangan kat mana?" (kerana masih mamai)
kemudian setelah menulis nama aku dengan cakaran ayam, aku bertanya "IC kat mana plak(s)?"
kemudian setelah mencoret-coret dengan cakaran beruang, aku berlari ke rumah sambil membelek belakang kertas yang posmen itu memberiku.
kualiti kertas itu seperti slip gaji, dan di belakang ada nama bapaku, dan ketika itu aku kecewa, kerana jelas surat itu bukan untukku.

seperti budak-budak aku berlari sambil jerit "ma ma surat!"
lol
comella plaks. (comment)
so then ibuku pun membuka surat itu dengan teliti, dan dengan tona dan intonasi ibu di kampung-kampung
"haih ini saman bapa kamulah ini"
yang sedihnya saman itu dari Polis AS, Alor Star. 

aku pun berlari ke atas, menghidupkan laptop Compaq Presario CQ40
dan berchat bersama rakanku longhand, dan sahabatku taiyoob.
satu hari bermula.

bagi menutup post ini, saya ambil kata-kata hikmah longhand, anak buruh kembar zamri.
~izi~: hah
~izi~: aku menganggur
~izi~: di taman anggur

Sunday, 17 May 2009

Unhappy Lot

Please allow me to blog in malay for it is easier to express my feelings in this language.

Saya kira ramai menggangap tajuk blog saya semata-mata sebab saya ada keratan surat khabar yang sama dengannya. namun hakikatnya tidak begitu. hakikatnya dewasa ini hidup lain berbeza dengan zaman dulu, zaman sekeluarga ke 'Lake Garden' untuk memberi makan kepada kura-kura. Zaman sekeluarga ke Pizza Hut menyambut kejayaan abang mendapat tempat pertama (buat kali keberapa ntah) dalam peperiksaannya.

Sekarang hidup, 'lain'. Tengahari bangun, ke bilik kakak; dia tiada. Abang tiada, cuma pabila menyemak panggilan-panggilan 'missed calls' ada satu darinya. Ibu entah ke mana, cuma duit ditinggalkan. On YM, bersama malik. Goreng nugget, drummet sudah habis. 

Unhappy;
Hari ini saya bercadang ke Aeon Jusco untuk membeli baju, untuk ke Asasi. Banyak pula syaratnya, terutamanya dari segi pemakaian. Jadi pada pagi esok, atau pagi ini,  kubercadang untuk meminta wang dari ayah. Sudah lama duit takku minta, hadiah SPM (meski kutidak layak menerima apa-apa) kubelum tuntut. mungkin hari ini bolehku minta wang sedikit, untuk membeli kemeja G2000 pertama mungkin. ya, mungkin. =)

Namun;
Pabila ke dapur, untuk mengambil air, sambil Aiwa Kamal Aripzahlan Kemir menonton televisi,  ibu berkata
"ayah pergi pineng la lot". 
Ketika itu ada juga perasaan aku mahu marah, kerana die tidak memberitahuku, dan juga dia menghancurkan rancanganku. Namun itu perkara remeh. Ah, biarlah perkara itu berlalu.

SEBAB
Hari itu pernah kudibantai oleh ayah, dan ketika dibantai, aku menyebut
"susah sangat ke ayah mahu sms mengatakan ayah mahu pergi sekejap?"
(sambil menangis teresak-esak)
dan ketika itu, aku dan ayahku bertukar-tukar pandangan, dan dia berkata dia akan menghantar sms jika mahu tidur di luar rumah, jika ke kursus, dsb.
kali pertama memang dia menghantar sms, menyatakan mahu ke penang
kali kedua dia melanggar perjanjian, untuk keindon
namun kali ini, aku kecewa. jelas dia lupakan aku. sama ada terlupa akanku atau melupakan aku, tak inginku fikirkan.

aku tidak kisah dibantai hari itu, kerana dia sudah menjanjikan bahawa akan memberitahu dia akan pergi kali seterusnya. jelas janji itu janji kosong. menanam tebu di tepi bibir. aku meneguk kencingnya. sia-sia aku dibantai. aku tidak marah. dia bapaku, yang membawaku ke sini, ke dunia. aku kecewa. kita ada perjanjian. tidak ku kesah wang tiada, komunikasi entah apa-apa, namun janji pabila dilanggar; itu sudah membuat kukecewa

ini antara sebab aku unhappy. hal remeh aku tidak kesah. biarlah biasiswa dan apa yang lain, perkara itu datang dan pergi. namun pabila ayah pergi, mungkin tidak akan kembali. itu sudah lain cerita. dan itu yang aku risaukan.

Saturday, 16 May 2009

Do You?

Welcome to Malaysia. 
So lets see all the things soing aroung in this beautiful and peaceful and multiracial and pretty pretty country.

Outbreak of leptospirosis at Juru detention camp

BUTTERWORTH: Twenty-six detainees from the Juru detention camp for illegal immigrants have been admitted to two hospitals here following an outbreak of leptospirosis at the camp.

What is leptospirosis?

Leptospirosis is caused by the bacteria Leptospira. Outbreaks are usually caused by exposure to water (such as during floods) contaminated with the urine of infected animals, such as rodents, cattle, pigs, horses, dogs and wild animals.

Cabbie held over gang-rape

SHAH ALAM: A 27-year-old taxi driver has been arrested for raping an underaged girl and forcing her to perform oral sex on him.

NAUZUBILLAH

Woman hides her dead baby under bed

A FAMILY in Sungai Petani, puzzled by a stench in their house, was shocked to discover that the smell came from the corpse of a baby boy rotting under their daughter’s bed.

29 police trainees under observation

SEREMBAN: Twenty-nine trainees from the Police Training Centre (Pulapah) in Air Hitam, near here, have been placed under observation at the Jempol Hospital after a colleague died from acute pericarditis, which is inflammation of the sac surrounding the heart. The inflammation is usually caused by a viral infection.

I think thats about enough news. I dont read the political articles that often as i used to, because i dont understand politics. 

Intention behind the law misunderstood

BRAVE NEW WORLD
BY AZMI SHAROM

There are limits to freedom, and the Constitution allows for these. However, those limits are subject to certain over-arching protective principles.

SOME things are impossible to understand. For example, how on God’s sweet earth could Tottenham Hotspur in their last game against Manchester United go from leading 2-0 at half time to losing 2-5 at full time?


hm... i dont know, i m bored and still sleepy. the news isn't that exciting. i think i spelt exciting wrong. does the word spelt even exist.?

Thursday, 14 May 2009

Engkau Selekeh


I dont usually get comments. Maybe cuz i dont haf friends. (ROFL). (not actually on the floor) (for those who dont know ROFL = rolling on floor laughing). SO YESTERDAY which is 19 Jamadil awal 1430 ( YES ive been listening to IKIM but so what), i received a "komen selekeh" from someone(tengok selekeh coklat, eeeeeeeeeeeeh) . To further embarrass this someone, i want to paste the comment
like the kencing part.dlu pun aku penah buat tp time kecik2 r. just at the corner. ee.. hahaha.

ekceli....
i dont piss in the swimming pool la.... kutidak sama sekali berNYAHTINJA di kolam renang.... itu cuma gambaran ekspresinya... aduh, ada pula blog aku menjadi tempat peNYAHTINJA kolam renang berhimpun... itu hari di KGNS sebenarnya, ketika membina badan sambil berenang (ahakz =P ) pabila tiba di hujung kolam, bukan saja air nya suam satu macam, bau satu macam, tapi juda warnanya satu macam.
agaknya kencing dlm swimming pool ngan kencing dlm seluar time hujan lebat sme x?
belum lagi aku kencing dalam seluar ketika hujan lebat.... menarik sungguh idea ini... namun di shah alam, hujan tidak turun-turun. lama juga ku tunggu, pabila hujan aku di office pula. waduh-waduh. sesiapa yang akan ke Petaling Jaya ketika hujan mula turun, dan melihat seorang lelaki berkulit gelap berdiri sambil air kuning menitik dari seluarnya, sampaikan salamku. lambailah sambil berkata "hoi keliwon, lot keereem salaaaam"

sebagai penutup post ringkas ini, saya ingin meletak gambar salah seorang bestfrenku, yang merupakan anak buruh, bersama abangnya. kuambil gambarnya dari warta itu hari. sungguh kacak memberku, hensem pun hensem. abangnya pun kacak juga.


longhand bersama abangnya Zambry memegang slip gaji menebang pokok sebagai buruh

sungguh gembira kembar-kembar ini, saya pun menumpang gembira. jika selama ini belum saya ucap, sekarang kuingin ucap la, kongradulasi ya, longhand, atas kejayaanmu.

tinggalkanlah komen, buatku menguntum senyuman, (izi jgn marah weh. main jek. lekz ah weh. the dingo stole my baby)

Wednesday, 13 May 2009

Because

i dont wanna blog in english.

entah kenapa but blogging dalam bahsa melayu feels good. rasa macam at home. rasa suam. rasa cam baru lepas kencing dalam swimming pool, bila dekat deep end sorang-sorang. panas slow-slow. rasa yang tidak bisa dibeli, dan jarang kita alami. memang. da lama tak kencing dalam swimming pool. mmmmmmmm. best.

i still miss that perasaan.
perasaan pabila melihat ibu senyum, karna aku botak. tak ramai ibu senyum melihat anak botak. tak ramai budak botak.

Ibu senyum, kawan pun senyum. tgk tuh, bukan main lagi senyum dia, boleh cium bahu cium dia. itulah senyuman sejati.

Namun.

Sekarang masing-masing kian dewasa. Bergaduh dengan ibu bapa. dapat duit hadiah peperiksaan buat makan, buat bayar minyak, buat sedangkan bapa gaji 5 angka. apa kes? biarlah. elok belajar berdikari sekarang, pada cungap-cungap sedar akan realiti setelah zaman U nanti.

Dengki.

melihat orang lain, mendapat sokongan ibu dan ayah. dari kecil hingga besar. melihat bapa-bapa dengan ikhlas meninggalkan pesanan kepada anak masing-masing "belajar rajin-rajin nak".
melihat anak=anak mencium tangan ibu bapa dengan ikhlas, berat hati melihat ibu pergi. dengki melihat orang memakai henset canggih, baju 'topman'. melihat baju kosong RM30.

Kerja

sudah lambat. kubangun lewa lagi. berchatting dengan taiyoob ( haziq ayob ). seronok. die memang kawan sebenar. dari form 1 kita berkongsi cerita. 'angah' gelarannya. Angah dengan lot memang rapat. meski agak gay kutulis sedemikian, namun kubiar ajalah. Angah sentiasa memujuk agar tak ku marah. angah selalu menyebutkan keliwon (lolz tiba-tiba aja). rupa angah pun macam keliwon lolz.

Hilang

Jangan kawan sejati seperti angah pergi. 'kawan' lain sudah pun menunjukkan belang 'lost contact'. di sekolah bukan main kamcing. di dunia sebenar baru kutahu itu semua sementara. member pelik-pelik juga sejati. papaya. burtz. longhand. taiyoob. yeyworgh. beanzh. teks.



Tuesday, 12 May 2009

Vernal Conjunctivitis (da boleh comment da tuh)

This is a short post. Simply from pasting from medical sites, to tell followers why my eyes are red. The cause of my oh-so-sexy eyes is because i am naturally sexy, and ALSO because i have VERNAL CONJUNCTIVITIS. (please do not try to say aloud because you will look stupid).

Definition

Vernal conjunctivitis is swelling (inflammation) of the outer lining of the eyes due to an allergic reaction

Causes

Vernal conjunctivitis often occurs in people with a strong family history of allergies. It is most common during the spring and summer.

The condition causes itchy, watery eyes. The underside of the eyelids may become rough and covered with bumps and a whitish mucus. The area around the cornea where the white of the eye and the cornea meet (limbus) may become rough and swollen. If this swelling and roughness moves over the cornea, it may cause scarring and decreased vision. (the wounds may be gone but the scars wont go!! sobz)


Symptoms

  • Burning eyes
  • Discomfort in bright light (photophobia) (which is why i wear Elton John specs in form 5, and why somethims i close my right eye, thus being called "lanun@pirate" at my driving centre by my teacher)
  • Itching eyes
  • Watering eyes
WHY DID I NOT HAVE THIS CONDITION BEFORE?

Well in cooler climates, VC (oooooooooooooooh, ringkasan Vernal bla3 makes me look cool) is prevented or as we medical peeps call it, apa eh, shit lupa. Nevermind. Anyway in this hot nation, i am more prone to VC (oooooooooooh).

Monday, 11 May 2009

Kerana Kami Cemerlang

Pertama sekali saya ingin mengucapkan selamat hari ibu, kepada meraka yang belum mengucapkan sedemikian (seperti saya) maka sila sms ke ibu dengan segera.
Di samping itus, saya mahu meminta maaf kerana blog post kali ini berbaur sentimental dan sedih dan pedih ooooooooooooh pedih siaaaaaaaaaaaaaal lolz

Hari ini ketika menghadap laptop dan televisi 29" berjenama sony,  kutonton team mentah sampah arsenal tewas kepada chelsea yang penuh pengalaman. 1-4. rekod 20++ perlawanan tanpa kalah berakhir begitu sahaja. cewekku berada di messenger berbalas2 im, dia mengerti, tidak seperti cewek orang lain. memberku syafiq bertitah (lol)
SyaFiQ | Mencintai tidak semestinya memiliki...nam...: weh2/..
SyaFiQ | Mencintai tidak semestinya memiliki...nam...: miss ***** ni gf ko eh?
SyaFiQ | Mencintai tidak semestinya memiliki...nam...: bkn maen lg dier backing ko...
wah nama kne censor, seperti ada skandal pula, menarik sungguh. pasti ketika ****** baca, ada aja yang perluku pujuk. oink

ini bukan tujuan ku mempost ditengah malam. tujuan post berjudul "kerana kami cemerlang". petang tadi kuberjumpa dengan kanda. kanda yang lelaki. dia menasihatiku. kumeluah perasaan padanya. lama juga tidak meluah. terasa seperti mahu menangis di tapah nasi kandar di sebelah OTK.  L O L. simpanlah air mata untuk kehilangan lebih perit. bak kata pepatah, jantan kne jaga telur @ macho. 

"nasib baik ada ***** and ***. you make up for the parents la".
ah ayat itu seperti menggesel telapak slipar aiwoh pada lecetanku. pedih meluah. bukan senang nak meluah kepada ahli keluarga. lagi2 yang jarak umur 6 tahun. tapi pabila tiada orang lain disisi, dan peluang menampilkan diri, ambil aja lah.

kemudain ke apartment kanda pula. melihat kanda bermain bersama anaknya, ah, itu lagi menyayat hati. lolz. melihat bayi  berumur 2 bulan senyum pabila bapanya hadir, biasa kanda ke bandar singa. pabila pulang sudah pasti si sofiah tersenyum. pasti.
tidurlah dengan nyenyak. senyumlah pabila bangkit.

Saturday, 9 May 2009

Karna Kalian Bjaksana

post ini sekali lagi berunsur "siapa makan cili terasa pedasnya"
ianya berunsur marah karna kebijaksanaan yang membawa pada kelaparan dan seterusnya membawa kepada sakit@penyakit.

jadi hari ini dengan kecewa kubangun dengan ayahku menyalak2, lot banguuuuuuuuuun. ekspresi mukanya seperti bapa kurosaki ichigo, dari komik bleach.

ya, ini bapa ichigo. isshin. seperti bap sya juga, ketika mengejut saya, wajahnya seperti di kiri. ketika hendak ke kerja, di kanan pula. begitu 'convenient' gambar ini.

Jadi kebijaksanaan terlamapau berlaku apabila saya turun untuk mencari makanan. atau 'makanan'. Ibubapa saya mempunyai kuasa magis, iaitu mengghaibkan makanan. ketika saya turun, makanan semua telah ghaib. saya meraba seperti orang buta, karna makanan itu ghaib!!

(saya tidak keluar untuk beli makanan kerana kereta saya dipinjam orang tua saya. kedai pula jauh sungguh).

jadi apabila membuka laci, ada aja duit ditinggalkan, namun kenderaan tiada jua. inilah puncak atau klimaks kebijaksanaan. malah, sebelum mati, orang terkenal ini-juga ada menyebutkan kebijaksanaan ini. lihat tak R=0² itu? HAH! itulah ekuasi kebijaksanaan yang di'execute'kan oleh ibu dan bapa saya.

R ialah duit
= ialah ditinggalkan
0 ialah tanpa, atau tiada
manakala ² ialah kenderaan, kerana simbol z dahulu digunakan oleh orang yunani melambangkan kuda @ lembu

jadi ekuasi ini sebenarnya bermaksud

DUIT DITINGGALKAN TANPA KENDERAAN

jangan jadi ibu bapa sengal apabila dewasa nanti. mana tahu anak anda juga reti menulis blog, buat malu ibu bapa dan diri aja.

Friday, 8 May 2009

hitam-hitam si pantat belanga

tajuk di atas merujuk kepada peribahasa melayu.
maksudnya belum saya rujuk, kerana ini blog saya tulis sebelum hendak ke kerja.
baju belumku gosok, rambut belumku sikat, makanan masih lagi dalam mulut, sedangku kunyah =)

its so damn panas, my area. i dont know why the hell its so hot. now its morning, still boleh belah. but after 9.00 it becomes fringgin hot.

dulu i would say i dont know why its hot. but after discussions with several people, i know why, and how my area, and also most parts of selangor are hot during the day.

Conversation:
malay conversation
"weh bro, panas la. kipas da nombo 5 pun panas. naik kereta bukak tingkap habis pun panas. bukak baju pun panas. kalau renjis air, 2 3 minit sejuk, pastu da panas balik. lagi panas pun ada"

bro suara melayu klasik, iaitu suara kasar2 ala2 rock kapak @ rock tangkap lele -
" ala braderrrrr, pasang la air con, baru sejuk"

indian(tamil) conversation-
இந்தியன் காங்வேர்சடின்
"தே பிரதர்,, பண் ல, கமான மு பிகின்?"

ப்ரோ சக குண்டேர் கட கேடி மாமாக்-
" அழ, பச் இது ஐர்கோன் ல, பாரு இது செசுக் மாறி ல தே"

Thats the problem la.
If you pasang aircon, more CFC is released, only aking it hotter. using aircon is somewhat selfish. Try stop la, cause people with kipas number 5 like me, are in really hot rooms, and really hot cars. Because people like you have a choice, people like us dont.

If we dont stop using aircon, the fuutre generations will have hotter Bumis. And my future generations will still be using KDK fans at full blast. while yours are sleeping in aircon.

ANd isnt it stupid, how people who sleep in aircon use blankets. "sejuk la lotttttttttttttt, aircon ni sejukkkkkkkkk"

tu la pasal mamat kompany PENSONIC kat penang tuh, reka kipas, sbb, negara ini bukan patut guna airkon. hidup la, jaga la bumi ni, ada satu je, aduh. hitam-hitam si pantat belanga.
see the boxes at the bottom (of the post) ? Tick one if you have the time. Because if the genre is disliked, similar posts won't be done. thanks. btw fuck nuffnang.