Friday, 4 December 2009

: )

Boom Chiki Boom Boom Chiki Chiki Tzet Tzet 


Pernah tak tonton The Biggest Loser?


Saya dari dulu ada masalah dengan orang yang bersaiz "lebar" @ "besar" @ senang kata gemuk la. 


Meski orang gemuk itu tidak mencari pasal @ tidak menggangu, namun ia tetap dijadikan alasan untuk menanam perasaan benci


Menggunakan teknik konvensi ICU (isi, contoh, ulasan), saya akan menerangkan perkara ini.


>> Ada orang gemuk duduk di tepi saya, di bas. Dia terpaksa berdiri, kerana lambat. Kalau bas belok sikit pun dia himpit punggung dekat-dekat dengan muka, pagi-pagi pun da bau peluh. Macam sial.


Dan tidak perlu panjang-panjang cuba mengeksplen mengapa dia sedemikian. "apapasal dia bau macam tu?" sebab dia gemuk, "apapasal dia lambat msuk bas?" sebab dia gemuk. gemuk menjadi sebab universal. 


Katakan, ada orang gemuk lambat. Meski gemuk tiada kaitan dengan lambat itu, anda boleh berkata
"weh, ko da la lambat, gemuk plak tu"


dulu di sekolah, selalu berlaku macam ni. tapi bukan dengan orang gemuk, tapi dengan orang yang kurang  handsome.
"babi, ko tak buat kerja rumah, pastu da la muka ko camtu"


ANYWAY


Saya cuma rasa, semua ini disebabkan, saya menonton The Biggest Loser.


Saya geli tengok orang 100kg berombak-ombak ketika berlari, dan kemudian dibayar. Geli. Tengok orang gemuk exercise (exercise di sini bermaksud berjalan slow-slow apabila disuruh berlari). 


Da la gemukkan diri, gemuk plak tuh. Orang bayar suruh kurus balik. Jadi famous plak tu. MAcam-macam la orang gemuk zaman sekarang. You know if i drive, and see a fat person (or even better an obese person), i go, apasal la kau gemuk sial, even though i am alone in my car. And i drive home thinking how he got to be fat (or even better obese). HEres some advice from a very wise person on obesity, my f**ed up brain (actually its not sgt a person)


Tak payah la gemuk, kan senang. 

(this is a prejudice post. implying i am prejudice. in case youre fat, sorry. i just have a thing for people who cant take care of their own body weight by consuming too much food, even though not being hungry ke apa.

11 comments:

John Loo said...

LOL!!

Actually, some of them lebih 100kg. And my little brother so addicted The Biggest Loser, dunno why, da la he kurus.

Maya Dealove said...

haha..

well, ciptaan Tuhan... redha jela...
Anyway I posted something labeled 'kegemukan'...thought i was the only person who had issues with these ppl.
at least those ppl in The Biggest Loser tried to lose some weight....

Kih3...apadaa

deera said...

YOU ARE SO MEAN.eventho i'm not fat.
its so cruel to post this.
they dont choose to be fat,lot please lah.

um-Lotters said...

jap2, you can choose to not be fat (like the biggest loser(s))
cam u can choose to jog n not eat too much and notmengada mintak makanan yg manis2 etc etc
(i am too addicted to seeing fatpeople run at really slow speeds (ada org tu lari 400m in like 3.51 minute WTF man) serupa jalan kot

haziq ayob said...

Kalo dah genetik camne??
Kesian kat diaorg..

um-Lotters said...

ko bag contoh gene gemuk
aku rasa benda genetik smua leh ubah kalau macam tu
bukannya dia berdarah gemuk, cuma dia more prone to gemuk
tetap bukan alasan

izi said...

btol3!!! bas intec sempit haram...sbb tu aku selalu dok depan....x rela kene himpit dgn bdk2 gemuk klu dok blakang...huh

Malyque (عبد الملك محمود مناف) said...

yeah, you ARE being prejudice towards the FAT community...have you no decency?

...sometimes it's genetics; they eat the same amount like we SLIM people do (i eat a lot) but they have predominant genotypes...so obesity is expressed. DUH~

RRRRRRRRRAAAMMMPPPAAAGGGEEEEEEEEE!!!

farhanahizani said...

erm, u are right, they can choose.
But sometimes, there IS an explanation on why they are fat.
emotional eater - stress - hormones - genes - no support frm others to cntrol themselves, etc.
Can't really hate them la lotfi.
biggest loser is good, btw.

Anonymous said...

lotfi bodoh!
aku doa nnt kau jadi gemuk!
padan muka!
senang2 boleh kutuk2 orang!

Anonymous said...

nak diamkan lotfi ni senang jek. suh budak2 gemok bantai dia...
baru tau diam skit...
memang dasar x igt tuhan btol kau nih.. zz

see the boxes at the bottom (of the post) ? Tick one if you have the time. Because if the genre is disliked, similar posts won't be done. thanks. btw fuck nuffnang.